Mijn schrijversverhaal

Mijn naam is Hélène Vijver. Geboren (in 1965) en getogen in Friesland. Na het conservatorium in Den Haag heb ik op vele plaatsen in ons land gewoond. Nu woon ik alweer een paar jaar in het prachtige Kampen. Ik ben musicus van beroep. Het is een voorrecht dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken, maar voor het schrijven heb ik een even grote hartstocht. Toch heb ik dit talent pas een paar jaar geleden echt ontdekt. Ik kan mij nog herinneren dat de meester op de lagere school een sprookjesschrijfster in wording in mij zag. Een aardige anekdote. Met een vader als bibliothecaris is de liefde voor boeken mij met de paplepel ingegoten.

Schrijven is belangrijk voor mij omdat ik het heerlijk vind een andere wereld te scheppen, want in feite doe je dat. Natuurlijk spelen ook biografische elementen een rol, maar die kun je goed integreren en ze daardoor in een andere context plaatsen. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven en het werkt louterend om de dingen op te schrijven, maar van je afschrijven, daar geloof ik niet zo in. Je leert ermee te leven, en het is natuurlijk wel heel mooi dat al die ingrijpende gebeurtenissen een plaatsje krijgen in je ziel.

 

Research kost veel tijd, het internet is natuurlijk een schat aan kennis. Een goede algemene ontwikkeling is onontbeerlijk voor een schrijver. Zelf de kranten goed lezen en zorgen dat je op de hoogte bent van alles. Ik zoek graag contact met mensen die de kennis hebben die ik niet heb en wel moet weten om een geloofwaardig verhaal te schrijven. Zo heb ik bijvoorbeeld een gesprek met een notaris gehad, hartstikke leuk. De meeste mensen willen je graag helpen, als je je bescheiden opstelt. Ik heb tien jaar lang als secretaresse gewerkt bij de meest uiteenlopende bedrijven en ik ken het bedrijfsleven dus ook, dat is belangrijk.