Zangdocent

Ik heb zang gestudeerd aan het conservatorium in Den Haag en daarna bij Lucia Meeuwsen (Amsterdam) en Aafje Heynis in Blaricum, met name de laatste is een goeroe op (klassiek) zang gebied. Geweldig wat heb ik daarvan veel geleerd. Recentelijk ben ik gestart met lessen van de Amerikaanse tenor James McCray in Den Haag.

 

Als zangeres word ik regelmatig gevraagd hier en daar, en soleer meestal ook tijdens de uitvoeringen van de koren die ik leid.

 

Tijdens de lessen focus ik met name op de motivatie van de leerling, vast staat wel dat je geen stem kunt krijgen, je hebt een bepaalde stem, als je geen sopraan of tenor bent kun je het ook niet worden, want dat schaadt je stem op den duur. Het gaat ook niet om het bereik van een stem, in principe hebben alle stemmen hetzelfde bereik. Er zijn alten die een hoge bes zingen en sopranen met lage E’s. Belangrijk is waar de stem het mooist en krachtigst klinkt. Ik haal uit een stem wat er in zit. Een open keel is daarvoor essentieel, maar daarmee ben je er niet, het is ook een kwestie van resonans, houding en interpretatie. Weet je bijvoorbeeld als je een liedje zingt exact waar het over gaat? en voel je dit ook?

Ik luister ook goed naar de spreekstem, daar kun je veel aan horen. Ik vind het leuk als mensen iets meenemen wat ze motiveert, dat mag klassiek zijn maar ook lichte muziek, ik trek die lijn niet zo, een gezonde stem kan alles zingen. Ik begeleid op de vleugel.